Om stoppamarknadshyrorna.seVälkommen till Ung Vänsters kampanj Stoppa Marknadshyrorna.

Situationen på bostadsmarknaden har havererat. Över nästan hela landet råder bostadsbrist. Särskilt svårt är det för ungdomar att få en lägenhet. Vi tvingas bo kvar hemma eller ta skumma andrahandskontrakt för att ha någonstans att bo. Allmännyttan säljs ut i rekordfart. Segregationen ökar. Och nu finns risken att regeringen vill göra det hela ännu värre, genom att införa marknadshyror. Här kan du läsa mer och vara med och protestera mot bostadsbristen och marknadshyrorna.

Dela sidan med andra

Vadå marknadshyror?


I Sverige får man inte ta ut hur hög hyra som helst. Vi har ett tak för hyrorna, som sätts i förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de kommunala så kallade allmännyttiga, bostadsbolagen. Privata fastighetsägare får inte ta ut högre hyror än vad en likvärdig allmännyttig lägenhet kostar att hyra. Tanken är att alla ska ha råd med en bostad av hög standard, inte bara de som har mycket pengar. Det vill regeringen ändra på. De har beställt en utredning, som föreslår att allmännyttan ska tas bort och att hyresvärdar ska få ta ut mycket högre hyror än idag, genom ett så kallat "efterfrågepåslag". Det innebär i praktiken marknadshyror och kommer att innebära stora hyreshöjningar. Enligt beräkningar från Hyresgästföreningen, kan hyrorna höjas så mycket som 60 procent på 10 år. Vi går inte med på det. Stoppa marknadshyrorna!

Visste du att
71 procent tycker att det vore dåligt att införa marknadshyror. Det visar en opinionsundersökning som Synovate gjorde förra året.

Vi tycker
Att bostäder är en grundläggande social rättighet, inte vilken vara som helst. Alla har rätt till bostad!

Att utredningen om marknadshyror bör kastas i soptunnan!

Läs mer
Hyresgästföreningen >> Här kan du hitta regeringens utredning, frågor och svar om marknadshyrorna och Hyresgästföreningens uträkningar om vilka konsekvenser utredningens förslag kan få.

Hallåpolitiker.se >> Hallåpolitiker är Hyresgästföreningens kampanjsida mot marknadshyrorna. Här kan du bland annat gå med i deras stora digitala demonstrationståg!